Hoe duurzaam is: Wrangler? Aflevering #3
Verantwoorde productie is momenteel bij veel bedrijven een buitengewoon belangrijk aandachtspunt. Hoe staat het met de ontwikkelingen en ambities voor de toekomst? Dit keer leggen we good old Wrangler onder de loep.
Wie: Wrangler
Aangesloten bij: het merk trekt op met tal van organisaties, waaronder: Textile Exchange, The Sustainability Consortium, The Nature Conservancy, Cotton Inc, USDA NRCS, the Soil Health Institute, Good360 en Field to Market.
Wapenfeiten tot nu toe: tussen 2014 en 2017 heeft Wrangler samen met het Better Cotton Initiative geïnvesteerd in biologisch katoen. Sinds 2015 traint het bedrijf samen met The Sustainability Consortium levanciers in duurzame methoden. In 2016 bespaarde het ruim drie miljard liter water tijdens het finishingproces. Een eerste grote stap naar het uiteindelijke doel om voor 2020 nog eens 2,5 miljard liter water te besparen. Een jaar later lanceerde de onderneming het ‘Wrangler Science and Conservation-programma’. Dit stimuleert katoenboeren om hun grond op andere manieren te bewerken, waardoor de impact voor het milieu wordt verkleind. Begin 2019 introduceerde het merk een nieuwe duurzame verftechniek, waarbij 100 procent minder water, 60 procent minder energie en 60 procent minder afval wordt gebruikt. Wrangler claimt de eerste te zijn met deze foam dye – schuimverf – techniek.
Indigood
Wrangler zal zeker niet de laatste zijn die deze revolutionaire methode gebruikt’, denkt Roian Atwood, directeur duurzaamheid bij Wrangler. “Dit verandert fundamenteel de manier waarop garens van indigo worden voorzien. In vergelijking met de traditionele verftechnieken reduceert foam dye water, energie en schadelijke stoffen, terwijl de kwaliteit van de materialen toeneemt. De verf wordt namelijk beter gefixeerd.” De eerste zogenoemde ‘Indigood’ collectie – ‘onze meest duurzame denim ooit’ is sinds juni 2019 verkrijgbaar in de winkels.
De tekst gaat verder na de foto.
Uit de eerste Indigood-collectie, zomer 2019.
Ook goed om te weten: het jeansmerk doet al zeker tien jaar onderzoek naar het terugdringen van watergebruik. Aanvankelijk werden de finishes van de stoffen aangepakt. Atwood: “Door het gebruik van microfilters en omgekeerde osmose hebben we al drie miljard liter water kunnen besparen.”
Hoe zit het met de openheid: op de website vind je tegenwoordig het extra kopje ‘Indigood’. Als je hierop klikt zie je een animatiefilm waarop het nieuwe verfproces duidelijk wordt uitgelegd. Op deze pagina stipt het merk nog wat andere duurzame punten aan, zoals recyclen en het verkleinen van de voetprint. Daarnaast geeft Wrangler op de site een vrij uitgebreide blik op diens goede bedoelingen. Met informatie, cijfers en ambities op het gebied van materialen, verwerkingen en de omgang met werknemers.
Verbeterpunten: van duurzaam geteelde katoen en de zoektocht naar de best mogelijke verftechniek tot het omgaan met afval, verpakkingen en medewerkers: Wrangler streeft naar een zo ‘goed’ mogelijke keten. “We bekijken alle stappen van het productietraject”, vertelde Atwood eerder dit jaar aan Textilia. “Van de plekken waar onze katoen groeit tot het eindproduct – om te zien waar we aspecten kunnen veranderen. Het is een reis om een goede maatschappelijk verantwoorde onderneming te zijn. Het is ontzettend belangrijk om te blijven verbeteren en te vernieuwen in je hele keten.”
Status in 2020: Wrangler heeft de ambitie om in 2020 5,5 miljard water te besparen en het gebruik van giftige stoffen volledig uit te bannen. Samen met de universiteit van Leeds test het daarom alle materialen. Daarnaast heeft het merk twee doelen voor de langere termijn. Voor 2025 alleen nog maar duurzaam katoen te gebruiken en voor de volle honderd procent duurzame energie te gebruiken bij alle faciliteiten. Op dit moment maken de Europese hoofdkwartieren al voor 99 en 35 procent gebruik hiervan. Op het Amerikaanse kantoor is dit streven al bereikt.
Lees ook:
Hoe duurzaam is: Kuyichi? Aflevering #1
Hoe duurzaam is: Mud Jeans? Aflevering #2
Voor de Indigood-lijn werden klassiekers bewerkt met de foam dye techniek.