Duurzame kleding maken? Gebruik deze stoffen!
Dit willen we natuurlijk ook doen op easyswitch.nl als we een nieuw energiecontract afsluiten. Kies je energieleverancier dan duurzaamheid in je achterhoofd. Dit zou je ook moeten doen bij het kopen van stoffen. In dit artikel geven we je alvast een zetje in de goede richting met drie duurzame stoffen.
Biologische hennep
Het lijkt erop dat hennep momenteel overal is. Het is buitengewoon veelzijdig: het wordt gebruikt als voedsel, bouwmateriaal, in cosmetica en het wordt al honderden jaren gekweekt en gebruikt als stof. Het mooie van hennep is dat het over de hele wereld wordt verbouwd en dat het heel weinig water en geen pesticiden nodig heeft. De grond waarin het groeit kan op natuurlijke wijze bemest worden waardoor het veel beter is voor het milieu dan andere gewassen. Hennep helpt je warm te houden in de winter en koel in de zomer. Het wordt bovendien zachter naarmate je het vaker wast.
TENCEL
TENCEL is een lichte cellulose stof, wat betekent dat het wordt gemaakt door houtpulp op te lossen. De vezel wordt geproduceerd door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing AG. Het wordt de laatste tijd steeds populairder, omdat het naar verluidt 50% meer absorberend is dan katoen en minder energie en water nodig heeft om te produceren. Bovendien worden de chemicaliën die worden gebruikt om de vezel te produceren, beheerd in een gesloten systeem. Dit betekent dat het oplosmiddel wordt gerecycled, wat gevaarlijk afval vermindert. Daarnaast heeft Tencel vochtafvoerende en antibacteriële eigenschappen, waardoor het perfect is voor activewear!
Piñatex
Als het gaat om alternatieven voor veganistisch leer, is Piñatex het materiaal om op te letten. Dit futuristische materiaal gemaakt van ananas bladvezel en vervaardigd door Ananas Anam was te zien in Vogue in 2017! Wie had ooit gedacht dat je ananas voedsel ook kunt dragen? Het is niet alleen een dierproefvrije vervanging voor leer, het is ook nog eens natuurlijk en duurzaam. Omdat Piñatex wordt gemaakt van een bijproduct van voedsel, vermindert het afval en helpt het de boerengemeenschappen die het fruit verbouwen!