Duurzame DIY-pakketjes voor kleding [interview]
Wat is slow fashion volgens jou?
“Voor ons is het een langzame manier van consumptie en een andere manier van consumptie. De snelle consumptie zorgt ervoor dat de waarde dat er aan een kledingstuk steeds lager wordt. Wij willen dat ophogen. Door je kleding bijvoorbeeld zelf te maken, krijg je meer een emotionele connectie met het kledingstuk. In plaats van ‘even snel’ iets in de winkel kopen, ga je met onze producten echt aan de slag en stop je er moeite in voordat je het echte kledingstuk in je handen hebt.”
Wat heb je bedacht als oplossing?
“Samen met Natalie de Koning heb ik een concept bedacht dat we nu tien dagen hebben getoond tijdens Amsterdam Fashion Week: Slow // Pulp. Een klant kan een pakketje samenstellen van stoffen en patronen en vervolgens het kledingstuk zelf in elkaar zetten. Door middel van workshops kunnen Natalie en ik ook hulp bieden bij dit proces. Voor de materialen gebruiken we herwonnen en hergebruikte materialen afkomstig uit de Nederlandse textielindustrie.”
Is dat nou veel duurder?
“Nee. Het is zelfs goedkoper, omdat we afvalstoffen gebruiken. De materialen zouden anders weggegooid worden dus we hebben erg scherpe prijzen.”
Wat is Pulp?
“Pulp is de collectie die Natalie de Koning heeft ontworpen met die stoffen. Ze gebruikt restmaterialen en industrieel textielafval. De ontwerpen van Pulp zijn als patronen aan te schaffen, zodat een consument het zelf kan namaken met verschillende gerecyclede stoffen.”
Jullie staan dit weekend op Modefabriek, wat gaan jullie daar doen?
“We willen dit concept graag aan retailers tonen. Dit wordt de eerste keer dat we op Modefabriek staan en we zijn dan ook erg benieuwd naar de feedback. We hebben een frontstage en een backstage. Bij de frontstage zijn de kledingstukken van Pulp bewonderen. Bij de backstage kunnen de materialen en patronen worden uitgekozen.”
“Het idee is om uiteindelijk een soort pakketjes te leveren aan retailers die zij dan in hun winkel kunnen verkopen. Klanten kunnen zo’n pakketje aanschaffen en de kleding vervolgens thuis in elkaar zetten. Daarnaast kunnen Natalie en ik een workshop komen geven met een klein groepje klanten.”
Op Modefabriek is Slow // Pulp te vinden in District A bij fashion fiction. Daarnaast kun je een mail sturen naar info@pulpfabrics.org