TOP

EUDR en Nederlandse modesector: een stap naar een duurzame toekomst

De Europese verordening tegen ontbossing (EUDR) heeft grote implicaties voor de mode- en textielsector, die sterk afhankelijk is van grondstoffen die vaak worden geassocieerd met ontbossing. Hoewel de wetgeving zich in eerste instantie richt op grondstoffen zoals hout, cacao, koffie, soja, palmolie, rubber en rundvlees, heeft deze ook gevolgen voor een breed scala aan materialen en producten die cruciaal zijn voor de mode-industrie.

Beeld: osapiens
Auteur: Stijn Scheepers, Country Director Benelux bij osapiens

Grondstoffen in de kijker

De EUDR is van toepassing op grondstoffen die essentieel zijn voor veel modemerken en de productie van kleding, schoenen en accessoires:

  • Leer

Leer, vaak afkomstig van runderen, wordt veel gebruikt in schoenen, tassen en accessoires. Europa is een belangrijke importeur van leer, waarvan een groot deel afkomstig is uit Brazilië. Daar is veeteelt verantwoordelijk voor maar liefst 80% van de ontbossing in het Amazonegebied (bron: WWF). Luxemerken moeten onder de EUDR niet alleen de kwaliteit van hun leer waarborgen, maar ook volledige transparantie bieden over de herkomst.

  • Rubber

Natuurlijk rubber, essentieel voor de productie van schoenen, accessoires en technisch textiel, wordt vaak in verband gebracht met ontbossing in tropische regio’s. Modebedrijven moeten aantonen dat hun rubberproductie ontbossing volledig uitsluit. Dit kan een verschuiving betekenen naar duurzamere leveranciers of het gebruik van alternatieve materialen.

  • Katoen en kunstmatige cellulosevezels

Hoewel katoen en kunstmatige cellulosevezels (zoals viscose en rayon) niet expliciet onder de EUDR vallen, hebben ze een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Katoenteelt put ecosystemen uit, terwijl de productie van viscose jaarlijks meer dan 300 miljoen bomen verbruikt. Deze impact op de biodiversiteit heeft ertoe geleid dat de Europese Commissie overweegt de reikwijdte van de EUDR in de toekomst via een gedelegeerde handeling uit te breiden.

Unlock dit artikel

Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of log in met Google of LinkedIn en lees direct verder. Daarnaast ontvang je 3x per week de nieuwsbrief. Afmelden is eenvoudig!