TOP

Geschiedenis van de trenchcoat

Er zijn veel kledingstukken die de tand des tijds niet hebben doorstaan. Het is mooi dat je bij veel foto’s kunt raden uit welke tijd ze afkomstig zijn aan de hand van de kleding die mensen dragen: zowel in de beroepssfeer als qua vrije tijd. Dit kan zelfs al met beelden uit het vorige decennium. Maar er zijn kledingstukken die al meer dan een eeuw of langer meegaan. Dit geldt ook voor de trenchcoat.

Verdwalen 

Soms kun je heerlijk verdwalen op internet. Op Wikipedia val je van het ene bijzondere verhaal in het andere. Was je eerst nog druk bezig met je mail, het nieuws, een autoverzekering vergelijken om vervolgens te zoeken naar leuke kleding en dan uit te komen bij de vraag: waarom heet een trenchcoat eigenlijk een trenchcoat?  

Eerste Wereldoorlog 

De trenchcoat is al ruim honderd jaar een onverwoestbaar kledingstuk, een echte klassieker. De jas zag het levenslicht in de Eerste Wereldoorlog, die we vooral kennen als een strijd tussen de loopgraven. De soldaten bivakkeerden dagenlang in schuttersputjes. Een modderige aangelegenheid waartegen hun kleding niet bestand was. De overjassen die de Britten bijvoorbeeld droegen waren vervaardigd uit wol en bleken onpraktische dingen die vocht en bacteriën vasthielden. Het gevolg was dat duizenden soldaten bezweken: niet door vijandelijk vuur, maar door ziektes. De winter van 1914 diende zich aan en men zocht een oplossing. Dat werd de trenchcoat. Trench is Engels voor loopgraaf.  

Statussymbool van officieren 

Wie er als eerste met de uitvinding kwam, is tot op de dag van vandaag onduidelijk omdat er twee bedrijven zijn die het succes claimen: Burberry en Aquascutum. Beide kledingfabrikanten waren leveranciers van het Britse leger. Hoe dan ook was de waterdichte jas een ware voltreffer – hij bood bescherming tegen de zware omstandigheden van een loopgraaf. Doordat de trenchcoat een prijzig kledingstuk was, ontpopte het zich al snel als statussymbool van officieren: gewone soldaten konden hem niet betalen.  

Hollywood omarmt de trenchcoat 

Uit solidariteit begonnen mannen én vrouwen in Engeland de trenchcoat te dragen en werd de jas een hip kledingstuk. Toen het leger van de Verenigde Staten zich in de oorlog mengde, bereikte het ook de andere kant van de oceaan, waarmee een wereldwijde trend geboren was – en tot vandaag de dag niet weg te denken is: de stijlvolle overjas. De trenchcoat was in de Tweede Wereldoorlog niet meer zo in zwang bij het leger, maar wel doorgedrongen tot Hollywood, waar Humphrey Bogart en Marlene Dietrich ermee in klassieke films verschenen. Natuurlijk is in de loop der jaren de trenchcoat enigszins aangepast, maar het model is ontegenzeglijk herkenbaar en populair gebleven. Niet zozeer meer in het leger, maar meer op de catwalk en dus ook op straat.