TOP

@jantrendman spot: de_code [trends voor zomer 2019]

De nieuwe Trendsafari voor zomer 2019 gaat over het gebruik van een nieuwe taal om bestaande codes te ontrafelen, bloot te leggen en te verduidelijken. Welke tot nu toe moeilijk te doorgronden codes kunnen we met behulp van moderne technologie wel ontcijferen? Wat zien we dan? En, hoe reageren we daarop? Ontwerpers reageren hierop door het bedenken van nieuwe designsystemen, nieuwe producten of zelfs geheel nieuwe celstructuren. We laten je veel inspirerende voorbeelden zien van hoe de_code zich al manifesteert in design, mode én retail. Enkele voorbeelden deelt trendforecaster Jan Agelink van Buro Jantrendman alvast met je in deze blog.

Babelfish

We starten met een letterlijke uitwerking van de_code: digitaal vertalen. Ooit gedroomd dat je wakker wordt en opeens een vreemde taal kunt spreken? Met Babelfish gaan we snel richting moeiteloos babbelen met anderstaligen. Waverley Labs ontwikkelde een set met oordoppen en  app, die real-time vertaalt wat je anderstalige gesprekspartner vertelt en vice versa. Door de oortjes hoef je de vertaling niet van je scherm voor te lezen, wat het gesprek een stuk soepeler maakt.

Jan Agelink blog 2017babelfish

Beeld: Babelfish

Vetements

Met zijn collectiepresentatie voor lente/zomer 2018 haalt  designer Demna Gvasalia van Vetements de conventies en pretenties van mode uit de conventionele context. Gvasalia doorbreekt een gedragscode in de mode: de catwalkshow. Gvasalia vraagt mensen op straat om hun favoriete stukken uit de collectie aan te trekken voor de foto. Het effect is een onmiskenbare parodie op modefotografie. Met deze ‘ontleding’ van een van de belangrijkste codes uit de mode – de marketing van een ideaalbeeld – bereikt Gvasalia in ieder geval dat we modeshoots met andere ogen gaan bekijken.

Tekst gaat verder na de foto’s

Jan Agelink blog 2017 vetements lookbook

Jan Agelink blog 2017 vetements lookbook 2

Jan Agelink blog 2017 vetements lookbook 3

Beeld: Vetements lookbook

Modern Meadow

Een letterlijke de_code van materiaal is het project Modern Meadow van onder andere de biotech-experts Andras Forgacs en Suzanne Lee. Modern Meadow ontrafelde het systeem van leerproductie en veranderde dit in de basis; op celniveau. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe leersoorten waarvoor geen dieren hoeven te lijden en gebruikt hiervoor bio-technologie en materiaalwetenschap. Modern Meadow ‘ontwerpt, teelt en assembleert collageen’ in laboratoria. Met andere woorden; het maakt ‘kweekleer’. Deze high-tech laboratorium-leersoorten moeten lichter, sterker, dunner en milieuvriendelijker zijn conventioneel leer. En veelzijdiger. Denk aan een leersoort met de look van krokodillenleer en de souplesse van lamsleer. 

Tekst gaat verder na de foto’s

Jan Agelink blog 2017 Modern Meadow 5

 

Jan Agelink blog 2017 Modern Meadow 7

Jan Agelink blog Modern Meadow6

Jan Agelink blog 2017  Modern Meadow 8

Start up village

Waar kun je beter een de_code Trendsafari presenteren dan bij Startup Village in Amsterdam? Startup Village is een technische incubator waar high-tech en wetenschappelijke startups alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Het is de plek met de hoogste dichtheid high-tech ondernemerschap per m² in Amsterdam. De perfecte locatie dus voor onze de_codeTrendsafari

Startup Village biedt haar leden workshops, werkplekken, overlegruimtes en volop netwerkmogelijkheden. Daarbij werkt het nauw samen met universiteiten, bedrijfsleven, visionaire ondernemers en business experts om de startups te helpen bij hun ontwikkeling. Op deze bijzondere plek in Amsterdam-Oost ligt de basis van toekomstige producten die de digitale en fysieke wereld met elkaar vermengen.

 

 

Jan Agelink blog 2017 Start up village 9

 


Heb je zin om samen met Textilia alvast een blik te werpen op het zomerseizoen van 2019? Kom dan op 9 januari met Textilia’s trendforecaster Jan Agelink mee op Trendsafari. 

inschrijven