TOP

Kunstenaar David Paulus over zijn nieuwe modeshow Paga Tera: “Ik wil laten zien waar we vandaan komen”

Kunstenaar David Paulus bracht op zondag 13 april met Paga Tera een modeshow waarin alles samenkwam: identiteit, familieverhalen, erfgoed én mode. Vanuit zijn Afro-Caribische roots duikt hij in de tradities van Curaçao en eert hij zijn voormoeders met een krachtige collectie vol symboliek. In een exclusief interview met Textilia vertelt hij open over zijn inspiratie, de samenwerking met Our HERitage en waarom zijn ontwerpen zoveel meer zijn dan alleen kleding alleen.

Beeld: Paco Nuñez

Allereerst, voor wie je niet kennen; wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is David Paulus, geboren op het prachtige Curaçao en sinds 2003 woonachtig in Nederland. Als Afro-Caribische kunstenaar en docent beeldende kunst en vormgeven, gebruik ik mijn werk om de verhalen van mijn voorouders uit de Afro-Caribische diaspora te eren en te herdenken. Mijn mode en kunst zijn niet alleen een uitdrukking van creativiteit, maar ook een viering van onze rijke culturele geschiedenis en identiteit.”

Wat inspireerde je om de show Paga Tera te creëren, en waarom voelde je de behoefte gekozen om de verbinding tussen identiteit, cultuur en erfgoed te onderzoeken? 

“Mijn inspiratie voor de show Paga Tera kwam voort uit het creatieve onderzoek dat ik afgelopen jaar heb uitgevoerd tijdens mijn bacheloropleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Fontys School of the Arts. In dit onderzoek heb ik me verdiept in Creoolse praktijken, waaronder geloof, bijgeloof en rituelen, en deze thema’s verwerkt in mijn kunstwerken. Naarmate ik verder onderzoek deed, voelde ik de drang om dieper te graven in mijn familiegeschiedenis. Dit leidde me naar de stamboom van mijn opa, waar ik ontdekte dat mijn voorouders, vooral aan zijn kant, betrokken waren bij het verzet. Hun strijd en veerkracht zijn doorgegeven in mijn DNA. Ik ontdekte dat mijn voormoeders allemaal naaisters en hoedenmakers waren, echte ambachtslieden met textiel. Mijn moeder maakte bijvoorbeeld poppen die verkocht werden in Willemstad. Om mijn opa, Abilio Paulus, te eren, heb ik de show Paga Tera genoemd. Hij had een grote liefde voor rum, en elke keer als hij een dop opendeed, schonk hij een klein beetje op de grond. Toen ik hem vroeg waarom hij dat deed, vertelde hij dat het een manier was om zijn voorouders te eren, hen te bedanken en hen blij te houden. Het was een ritueel waardoor je aan hen dacht. Deze show is dus een eerbetoon aan mijn roots en vormt een essentieel deel van mijn identiteit als Yu di Kòrsou (kind van Curaçao). Door deze verbinding te onderzoeken, geef ik mijn erfgoed en cultuur een stem en deel ik deze met anderen.”

De term Paga Tera verwijst naar een oude traditie van het gieten van drank als eerbetoon aan geesten. Hoe heb je deze traditie geïntegreerd in de kledingstukken die op de catwalk te zien waren? 

“ In mijn collectie is het thema een eerbetoon aan de Saya ku Djèki (rok met Kortjakje) en de Lensu (hoofddoek), beide iconische elementen van de traditionele Curaçaose klederdracht. Op een creatieve manier verwerk ik een scala aan culturele, rituele en spirituele invloeden in de kledingstukken. Een belangrijk element is de kleur indigo, een blauwe poeder die traditioneel wordt gebruikt om baby’s te beschermen tegen het kwade oog. Deze kleur symboliseert niet alleen bescherming, maar ook de diepte van onze cultuur. De katholieke kerk heeft ook een grote rol gespeeld in mijn opvoeding, en ik heb iconische beelden van Maria, Jezus aan het kruis en verschillende heiligen geïntegreerd in de ontwerpen. Deze religieuze symboliek brengt een gevoel van spiritualiteit en verbondenheid met het verleden. Daarnaast zijn er nostalgische elementen die me herinneren aan mijn kindertijd op Curaçao. De sap lovers en disiclin zijn voorbeelden van alledaagse voorwerpen die me doen terugdenken aan mijn jeugd. Ze vertegenwoordigen de eenvoud en de vreugde van het opgroeien in een rijke culturele omgeving.

Een ander essentieel element is de saku di pita, een ouderwetse jute aardappelzak die mijn moeder gebruikte om aardappelen in te kopen. Deze zak staat symbool voor de bescheidenheid en de smaken van mijn kindertijd, en herinnert me aan de verbinding met mijn roots. In de kledingstukken heb ik al deze elementen op een unieke manier samengebracht. Ze bieden niet alleen een frisse kijk op de Curaçaose cultuur, maar ook een gelegenheid om onze tradities op een moderne manier te herinterpreteren. Deze ontwerpen stellen de drager in staat om een stukje van onze rijke geschiedenis en identiteit met zich mee te dragen. Duurzaamheid is ook een belangrijk aspect van deze collectie. De kledingstukken zijn vervaardigd uit gerecycled denim, kosteloos materiaal, textielrestjes en tweedehands kleding van de kringloop.” 

Wat betekent mode eigenlijk voor jou?

“Mode is voor mij een krachtige vorm van zelfexpressie en identiteit. Het stelt me in staat om mijn cultuur, ervaringen en emoties visueel te communiceren. Voor mij gaat mode niet alleen om het dragen van kleding, maar ook om het vertellen van verhalen, het eren van tradities en het uiten van creativiteit. Het is een dynamische en voortdurend veranderende kunstvorm die me inspireert om te experimenteren en mezelf te vernieuwen.”

Kun je meer vertellen over de samenwerking met Our HERitage? Hoe draagt deze samenwerking bij aan de boodschap die je met de modeshow wilt overbrengen? 

“Our HERitage” richt zich op het overstijgen van de eerste generaties en het teruggaan naar onze oorsprong: onze voormoeders. Deze organisatie stimuleert een nieuw perspectief en gaat stereotypering tegen, zowel binnen als buiten deze gemeenschappen. Our HERitage speelt een cruciale rol in mijn project, omdat we een gemeenschappelijk doel delen: het onderzoeken en delen van de verhalen van onze voormoeders uit het Caribische deel van het Koninkrijk. Ik zie veel overlapping in onze werkzaamheden en ben daarom ontzettend blij dat ik de kans heb gekregen om het kunstwerk **BLOSSOM** voor hen te creëren, dat verwerkt is in een groot doek. Dit doek fungeert niet alleen als een visueel statement, maar ook als een brug tussen onze verhalen en tradities. Met de modeshow wil ik vooral overbrengen dat we samen kunnen werken en iets moois kunnen neerzetten. Het delen van informatie en kennis is essentieel, en deze samenwerking stelt ons in staat om de rijke geschiedenis en betekenis van onze cultuur op een creatieve manier te presenteren. Op deze manier kunnen we een boodschap van erkenning en trots overbrengen, en het publiek inspireren om de verhalen van onze voormoeders te omarmen.”

‘’Your root is the recognition of who you are’’

Wat betekent het voor jou als Afro-Caribische kunstenaar om de creoolse praktijken van Curaçao te verkennen en zichtbaar te maken in je werk? 

“Voor mij als Afro-Caribische kunstenaar is het verkennen en zichtbaar maken van de creoolse praktijken van Curaçao een manier om mijn erfgoed en identiteit te versterken. Het stelt me in staat om de rijke geschiedenis en tradities van mijn voorouders te eren en door te geven aan toekomstige generaties. Door mode en kunst te integreren, kan ik de diversiteit en schoonheid van onze cultuur belichten, evenals de uitdagingen en veerkracht van onze gemeenschappen. Dit biedt een platform waarop onze verhalen gehoord worden en helpt bewustzijn te creëren over de waarde van onze cultuur in de bredere samenleving.Uiteindelijk is het niet alleen een artistieke expressie, maar ook een manier om trots te zijn op mijn afkomst en bij te dragen aan de dialoog over identiteit binnen de Afro-Caribische gemeenschap.”

Wat hoop je dat het publiek meeneemt uit de show Paga Tera, zowel op het gebied van mode als op het gebied van identiteit en culturele bewustwording?

“Ik hoop dat het publiek uit de show Paga Tera begrijpt dat Curaçao veel meer is dan alleen zee, zon en strand. Het eiland heeft een rijke culturele diversiteit, vol verhalen, tradities en erfgoed die vaak onderbelicht blijven. Door de mode en kunst in de show te presenteren, wil ik laten zien dat Curaçao een diepgaande en complexe identiteit heeft, met invloeden van verschillende culturen die samen een unieke mix vormen. Ik wil dat toeschouwers de schoonheid en betekenis van deze cultuur waarderen, en zich realiseren dat er achter elk ontwerp een verhaal schuilgaat dat de geschiedenis en veerkracht van onze mensen weerspiegelt. Mijn hoop is dat deze bewustwording hen inspireert om Curaçao in al zijn facetten te ontdekken en te waarderen, en om de rijke culturele bijdragen van het eiland te vieren, zowel lokaal als internationaal.”