TOP

Ongewenst gedrag op de werkvloer: hoe ga je hiermee om?

Ongewenst gedrag op de werkvloer blijft een groot probleem. Uit recent onderzoek van Highberg blijkt dat 17% van de werknemers in Nederland hier vorig jaar mee te maken had. Vooral medewerkers met een fysieke of mentale beperking (30%) en werknemers met een bi-culturele achtergrond (25%) ervaren dit vaker dan anderen. Vrouwen, LHBTIQ+ personen en jongere medewerkers behoren ook tot de meest kwetsbare groepen. Ondanks dat de meeste slachtoffers melding maken, is slechts een derde tevreden over de vervolgstappen. Dit heeft niet alleen persoonlijke gevolgen, maar leidt ook tot verzuim en lagere productiviteit. Hoe kunnen werkgevers een veiligere werkomgeving creëren en hoe treed je effectief op als werkgever? Senior beleidsadviseur Barbara Geerlings van INretail geeft je bruikbare tips.

Beeld: Pexels

Het belang van preventie en duidelijk beleid

Volgens Geerlings is het essentieel dat werkgevers een helder beleid hanteren rondom ongewenst gedrag. “Veel ondernemers denken dat dit bij hen niet voorkomt, maar uit onderzoek blijkt dat ongewenst gedrag in alle sectoren speelt. Het is dus belangrijk om proactief beleid te voeren, in plaats van pas te handelen wanneer er een incident plaatsvindt.” Een cruciale eerste stap is het vastleggen van gedragsregels. “Dit kan in een personeelshandboek (deze kun je downloaden via de website van INretail) of een gedragscode waarin je als werkgever duidelijk maakt wat wel en niet acceptabel is op de werkvloer. Je kunt hierbij denken aan de volgende vragen:
– Wanneer er sprake is van ongewenste omgangsvormen en wat in het bedrijf al dan niet acceptabel is
– Hoe iemand zich kan wenden tot een vertrouwenspersoon en/of klachtencommissie
– Welke maatregelen er volgen als een medewerker zich schuldig maakt aan ongewenste omgangsvormen

Maar alleen regels op papier zetten is niet genoeg. “Je moet het onderwerp bespreekbaar maken en actief uitdragen binnen je organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door het onderwerp te agenderen in teamoverleggen of via interne communicatiekanalen.” Hiernaast zijn alle ondernemers vanaf één medewerker verplicht om een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) uit te (laten) voeren. De RI&E brengt de veiligheidsrisico’s in kaart, met de bedoeling om deze ook aan te pakken. 

Welke eerste stappen kan een werkgever überhaupt zetten om een veilige en respectvolle werkomgeving te creëren? “Het regelmatig voeren van gesprekken leidt tot meer betrokkenheid en zorgt ervoor dat ongewenste situaties, of dit nu met klanten of onderling is, eerder aan het licht komen. Denk hierbij aan het (periodiek) werkoverleg bijvoorbeeld.”

Ontgrendel dit artikel

Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of log in met Google of LinkedIn en lees direct verder. Daarnaast ontvang je 3x per week de nieuwsbrief. Afmelden is eenvoudig!