
Remake Society lanceert nieuwe identiteit en zet circulaire mode en sociale impact centraal
Beeld: Bart Hoogveld
Volgens oprichter en mede-eigenaar Esther Smit, Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar 2024, markeert de naamsverandering een belangrijke mijlpaal. “Remake Society heeft zijn bestaansrecht bewezen. We zetten afval om in waarde, combineren sociale impact met commerciële slagkracht en bieden een oplossing voor de gigantische textielafvalberg.” Het atelier biedt werkgelegenheid aan nieuwkomers, herintreders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door ambachtelijke vaardigheden in te zetten voor hoogwaardige productontwikkeling, transformeert Remake Society verspild textiel tot modieuze, duurzame producten.
Remake Society verstevigt met deze stap zijn positie als repurpose & repair shop voor de mode-industrie. Grote merken als Zeeman, Jeans Centre, KPN, Terre des Hommes en FC 88 werken al samen met het atelier om restmaterialen, zoals bedrijfskleding en banners, een nieuw leven te geven. Dankzij dit circulaire model wordt textielafval niet vernietigd, maar commercieel hergebruikt. “We koppelen het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs aan elkaar om een duurzaam ecosysteem te bouwen. Zo helpen we bedrijven niet alleen hun footprint te verkleinen, maar ook te voldoen aan nieuwe Europese wetgeving op het gebied van duurzaamheid.”
Remake Society creëert kansen voor ervaren vakmensen die onbenut talent en expertise hebben in de confectie-industrie. Mensen in de bijstand, nieuwkomers en herintreders krijgen de kans om hun vaardigheden in te zetten en een stabiele toekomst op te bouwen. Smit: “Deze vakmensen geven textielafval een tweede leven. Door hen bij te scholen en in een professionele omgeving te laten werken, maken we niet alleen maatschappelijke impact, maar spelen we ook in op de groeiende vraag naar duurzame mode.”
