Waarom wel duurzaam textiel, maar geen duurzaam leer?
Tip voor de lezer: worden negatieve zaken u snel te veel? Lees dan verder vanaf alinea 7. Voor de geharde zielen volgt hier een kort overzicht van misstanden in de leerketen.
WK boskap
Wist u dat in veel leerproducerende landen op grote schaal bossen worden gekapt? In Brazilië verdwijnt elke 18 seconden 1 hectare Amazonewoud, grotendeels ten behoeve van de veeteelt. U kent de gevolgen wel: verlies van biodiversiteit, klimaatverandering, bodemerosie, waterschaarste.
Dieren en water
Wist u dat veel dieren die eindigen in een tas, schoen of stoel een leven hebben geleid vol ongemak, pijn en stress? En wist u dat het looien van 1 kilo leer in veel ontwikkelingslanden honderden liters water kost? Vaak wordt dit water vervolgens vol chemische en organische troep onverantwoord geloosd.
Arbeidsomstandigheden
Wist u dat kinderen vanaf 12 jaar werken in de leerindustrie van landen als India, Bangladesh, Pakistan en Marokko? Voor volwassenen zijn de lange werkdagen, gevaarlijke werkomstandigheden en het lage loon al geen pretje, voor kinderen is het vaak een hel.
Restafval
En wist u dat een groot deel van het leer in ateliers wordt versneden tot restafval? Het meeste van dit leer verdwijnt in de afvalbak. Ook leer dat wél in producten terechtkomt, belandt na een leven als schoen of stoel meestal in de vuilverbranding. Terwijl het ook gerecycled kan worden.
Alinea 7: het positieve verhaal
Daarmee zijn we aanbeland bij de positieve kant van het verhaal; er zijn allerlei goede initiatieven in de leerindustrie waarbij u kunt aansluiten:
- In Brazilië werkt multistakeholder-groep The Leather Working Group samen met Greenpeace om ontbossing tegen te gaan.
- Vier Braziliaanse ranches behaalden in 2012 als eerste ter wereld een keurmerk van Rainforest Alliance voor een humane behandeling van mens en dier. Gucci maakte met het leer een gecertificeerde duurzame tas.
- In landen als Egypte en Uruguay werken bedrijven samen met NGO’s en overheden Technieken om leer te looien met minder water, minder chemicaliën en minder energie in een gesloten systeem.
- Bekende internationale merken als Timberland en Ecco kopen leer van ISA Tantec. Dit bedrijf met looierijen in Vietnam en China investeert in mensenrechten en neemt arbeidsgehandicapten in dienst.
- Bedrijven als EcoDomo vervezelen leer en produceren zo gerecycled leer per strekkende meter.
Voldoende aanleiding dus om niet stil te zitten, maar iets positiefs bij te dragen aan duurzaam en eerlijk leer.
Marja Baas is sectormanager Leer bij MVO Nederland: hét nationale bedrijvennetwerk voor duurzaam ondernemen. Daarnaast is zij grondlegger en directeur van MYOMY do goods (bekend van de ‘My Paper Bag’-tas).