Welke stoffen kunnen niet in de droger?
Als kledingontwerper heb je vaak twee doelen voor ogen. Aan de ene kant wil je dat je ontworpen kledingstukken stijlvol en aantrekkelijk zijn, maar je wilt er ook voor zorgen dat de kleren praktisch zijn voor de drager. De gebruiker van je designs vindt het onder meer van belang dat de kleding in de droger kan. Helaas is dat niet altijd het geval, zelfs in de beste wasdroger kun je namelijk niet alle kleren drogen na het wassen. Dit hangt voor een groot deel af van de stof die gebruikt is door de kledingontwerper. Als designer van kleren kan het daarom slim zijn om de onderstaande stoffen zo weinig mogelijk te gebruiken.
Kant
Vaak in het oog springend, is kant al vele jaren gebruikt voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder kleding, open borduurwerk en breiwerk. Kant, gemaakt van garen of draad, is zeer delicaat en wordt vaak gemengd met katoen, linnen en andere synthetische vezels voor verschillende ontwerpen en patroonvariëteiten. Omdat het delicaat is, is drogen aan de lucht de aanbevolen methode voor het drogen van kant, omdat machinaal drogen het ontwerp waarschijnlijk zal beschadigen of losmaken, waardoor je een puinhoop krijgt aan het einde van je droogcyclus.
Kasjmier
Ook kledingstukken van kasjmier kun je net als de kleren van kant niet in de machine die je via debeste.com hebt gekocht drogen. Deze stof is fijner dan wol en vaak sterker, lichter en zachter dan schapenwol, waardoor het ideaal is voor koeler weer of die zonnige dagen met een beetje wind. Dit is dan ook een belangrijke reden voor kledingontwerpers om kasjmier te gebruiken. Net als wol in termen van productie, is kasjmier niet geschikt voor de wasdroger, omdat de hitte de follikels zal krimpen of beschadigen, waardoor drogen aan de lucht de beste beschikbare optie is.
Zijde
Zijde is een natuurlijke eiwitvezel, voornamelijk gewonnen uit zijderupsen, met als eindproduct een zachte kledingoptie om je garderobe op te fleuren. Vanwege zijn delicate aard is zijde echter niet droogbestendig, wat betekent dat je het beste aan de lucht kunt drogen of een stomerij kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat de zijden kledingstukken intact blijven. Sommige zijdemengsels kunnen een droogcyclus overleven, hoewel het het beste is om het label van tevoren te controleren.
Leer
Gemaakt van ongelooide huiden van dieren, zijn leer en suède veel voorkomende stoffen, hoewel er ook mengsels en synthetische stoffen beschikbaar zijn. Vanwege de complexiteit van het productieproces, kunnen leer en suède moeilijk schoon te maken zijn, en machinaal drogen wordt niet aanbevolen, omdat dit de vezels waarschijnlijk zal beschadigen en/of verkleuren. Als je leer of suède moet drogen, is drogen aan de lucht de beste optie om je kleding er fris uit te laten zien.
Wol
Een textielvezel afkomstig van dieren zoals geiten en schapen, wol is voor velen een populaire winteroptie vanwege de dikke follikels. De meeste wollen artikelen moeten aan de lucht worden gedroogd om te voorkomen dat ze worden gekrompen of beschadigd, hoewel het het beste is om wat tijd opzij te zetten om ervoor te zorgen dat ze goed worden gedroogd.